onsdag den 1. februar 2012

The Right Stuff


Nu bliver det en anelse tricky! For er det en coverversion, eller er nummeret blot en videreudvikling af et allerede kendt nummer? Hmmm, jeg har bestemt mig for, at det er en coverversion, og det på trods af, at originaludgaven er instrumental og i denne version er videreudviklet med tekst og vokal. Og som Jens K skrev forleden, vi kommer nok ikke udenom Bryan Ferry!

Da det bedste engelske orkester siden The Beatles (sic!), The Smiths udgav opsamlingen ”The World Won´t Listen” var der et instrumentalnummer på albummet med titlen ”Money Changes Everything”. En drømmende, rasende iørefaldende og klassisk Johnny Marr komposition. Et nummer, som kun guderne må have en anelse om, hvorfor Morrissey ikke skrev en af sine vanlige brilliante tekster til? Men instrumental forblev den, i The Smiths regi.

Johnny Marr forlod, som historien så smerteligt viser, The Smiths – og tog en flyver til Amerika. Desillusioneret og kørt træt i det ”marriage made in heaven” han og Morrissey havde været på talrige klassiske albums, og ikke mindst singler,  gennem midten af 80´erne. En periode, hvor Manchester (so much to answer for...) endnu en gang skrev sig ind på det musikalske verdenskort. Senere markerede byen sig atter på det kort, men denne gang med et par brødre der var ret begejstrede for 4 fyre fra Liverpool, men det er så en helt anden fortælling!

Johnny Marr sluttede sig straks til Bryan Ferry, da han havde forladt The Smiths – historien fortæller, at Morrisssey læste om Johnnys farvel i NME, men mon ikke han havde en anelse inden flyveren lettede? I hvert tilfælde søgte Johnny Marr nye musikalske græsgange – og i første omgang blev det til en ret så stor rolle på Bryan Ferrys ”Bête Noire” album.

Netop på dette album, dukker ”Money Changes Everything” op i ny indpakning i form af nummeret ”The Right Stuff”. Nu tilsat vokal af Ferry – og sjældent har et ”The Smiths nummer” vel lydt mere funky?! Bryan Ferry er (som Morrissey!) en crooner af Guds nåde. Begge elegante herrer med sans for detaljen, det være sig stilmæssigt, men ikke mindst med hensyn til vokalen!

For at gøre en lang historie, en kende kortere, så er ”The Right Stuff” ikke Bryan Ferry der fortolker The Smiths. Det er Bryan Ferry der, for et enkelt albums skyld, fik drysset noget guitarmæssigt stjernestøv på sig i form af en Rickenbacker og Johnny Marrs uomtvistelige talent for, på denne, at komponere en melodi der går direkte i (pop)hjertet. Det være sig både INSTRUMENTALT, som i Ferrys version.

2 kommentarer:

  1. Dejligt nummer, og i øvrigt en flot popplade i den lette afdeling er Bete Noire. MEN jeg har The word wont lisnten på vinyl (min anden Smithsplade indkøbt en senefterårsdag i det herrens år 1989) og der er Money change everything altså ikke på - men jeg gætter på at den er på cd-udgaven

    SvarSlet
  2. Jens, du har ret - vinylen indeholder 16 numre...cd-udgaven 17...:-)

    SvarSlet